Zonne-energie is de belangrijkste energiebron op aarde en is oneindig beschikbaar. Het kan worden omgezet in elektriciteit en warmte. Met zonne-energie draagt u bij aan de ontwikkeling van duurzame energie én u bespaart op uw energierekening. Bij gebruik van zonne-energie komen er ook nauwelijks milieubelastende stoffen vrij, zoals CO2. Daarom is zonne-energie duurzaam en kan het eigenlijk niet in een duurzaam huis ontbreken. Er zijn verschillende manieren om zonne-energie te benutten. Lizardo Technische Installatie Service uit Zaandam is uw vakkundige installateur en kan u voorzien van advies op maat en hoogwaardig onderhoud.
Passieve zonne-energie
Ieder huis maakt eigenlijk al gebruik van zonne-energie doordat het energie van de zon absorbeert. Dit noemen we passieve zonne-energie. Door rekening te houden met het ontwerp, de materialen en de ligging van een huis kan hiervan optimaal gebruikgemaakt worden. Bij nieuwbouw wordt tegenwoordig steeds meer rekening gehouden met passieve zonne-energie door grote ramen op het zuiden te plaatsen en kleine op het noorden. Maar het is ook mogelijk om de warmte van de zon te benutten bij bestaande bouw, door middel van ramen en een serre.
Het probleem is vaak dat ramen ook het meeste warmteverlies opleveren en het snelst zorgen voor oververhitting in een ruimte. Hieronder een aantal tips:
-
Kies aan de zuidzijde van het huis voor vloermateriaal met een hoge thermische massa. Zoals een natuurstenen vloer of keramische tegels. Deze absorberen de warmte die via de ramen binnenvalt en houden de warmte vast.
-
Beperk het aantal ramen aan de noordkant van het huis en zorg voor glas met een hoge isolatiewaarde.
-
Plaats jaloezieën waarmee u goed kunt regelen hoeveel zonlicht er in de kamer valt.
-
Plaats een deur of gordijn tussen het huis en de serre. Hiermee kunt u de warmte veel beter reguleren. Zo kunt u ook de ruimte afsluiten op een koude donkere winterdag en hete zomerdag.
-
Door rekening te houden met de begroeiing in uw tuin rondom het huis kunt u de warmte ook reguleren. Een loofboom kan bijvoorbeeld aan de zuidzijde met zijn bladeren oververhitting voorkomen.
-
U kunt maximaal van de zon profiteren door ’s morgens als u opstaat de gordijnen op het zuiden of het oosten open te doen. Hierdoor stijgt de temperatuur op een natuurlijke manier en heeft uw verwarmingssysteem minder werk om alles warm te stoken.
Zonnecollector of zonneboiler
Een zonnecollector is een apparaat dat zonlicht omzet in warmte. Deze warmte kan vervolgens gebruikt worden voor het verwarmen van ruimtes of water. Een zonnecollector lijkt vaak veel op een zonnepaneel. De werking is echter anders. Bij een zonnecollector verwarmt de zon het water of vloeistof dat door dunne pijpen in de collector stroomt. Een zonnepaneel wekt elektriciteit op.
De meest toegepaste techniek is de zonneboiler. Het water dat via de collector en zon wordt verwarmd, wordt naar een voorraadvat gepompt en kan worden gebruikt als tapwater of het verwarmen van ruimtes. Hoeveel warm water u krijgt hangt af van de grootte van de zonneboiler en de hoeveelheid zon. Omdat u het hele jaar door warm water nodig heeft, is waterverwarming met zonne-energie één van de nuttigste vormen van duurzame energie.
Zonnecollectoren kunnen ook gebruikt worden om in de zomer het grondwater onder een huis of gebouw op te warmen. In de winter kan vervolgens via een warmtepomp het gebouw weer verwarmd worden. Met deze combinatie kan een flinke reductie in de CO2-uitstoot en stookkosten worden bereikt.
Zonnepanelen
Zonnepanelen zetten de energie van de zon (daglicht) om via een siliciumlaag in elektrische energie. Doordat de zon lang niet altijd schijnt, kunnen ze meestal niet in de volledige elektriciteitsvraag voorzien. U moet er eigenlijk altijd nog een aansluiting op het net bij hebben. Op zonnige dagen is het mogelijk dat u meer stroom opwekt dan dat u gebruikt. Deze kan dan worden opgeslagen in een accu of worden teruggeleverd aan de energiemaatschappij.
In Nederland kunt u op dit moment met vier zonnepanelen ruim 400 kWh per jaar opwekken. Dit is goed voor ongeveer 15% van het gemiddeld huishoudelijk elektriciteitsgebruik. Het rendement van zonnepanelen verbetert nog elke dag. Daarom is het lastig om aan te geven wat het beste moment is om in te stappen. Momenteel is de terugverdientijd ongeveer 12 jaar. Het fantastische van zonnepanelen is natuurlijk wel dat het CO2-vrije energie produceert. Dus hoe meer panelen hoe beter! Helaas zijn er geen subsidies meer voor zonne-energie; kijk voor meer informatie op de site van de Rijksoverheid.